Wanneer je regelmatig op vakantie gaat met een tent of bijvoorbeeld vouwwagen, is de kans groot dat je al eens een gasslang aangesloten hebt. Mensen met een tent of vouwwagen maken immers vaak gebruik van een los gaspitje of een zogenaamde Skottelbraai. Deze Skottelbraai moet op een losse gasfles worden aangesloten, om gebruikt te kunnen worden. De kennis en ervaring die je hierbij opdoet, komt goed van pas bij het vervangen van de gasslang bij het gasfornuis in de keuken. Er zijn hierbij een aantal belangrijke zaken om rekening mee te houden, die we graag voor je op een rijtje zetten!

Zorg voor een veilige manier van werken

Bij het vervangen van de gasslang bij het fornuis is het belangrijk om op een verantwoorde en veilige manier aan de slag te gaan. Zorg er daarom voor dat de gasleidingen vooraf worden afgesloten, wat voorkomt dat er gas kan ontsnappen. Zet het gasfornuis vervolgens een korte tijd aan, om de restjes uit de leidingen te laten lopen. Vervolgens kan de gasslang worden losgekoppeld en vervangen worden voor een nieuwe slang. Na het bevestigen hiervan doe je er verstandig aan om de uiteindes van de gasslang in te smeren met zeepsop. Op het moment dat je na het inschakelen van het gasfornuis kleine luchtbelletjes ziet ontstaan, lekt er nog gas uit de gasslang. Je zal het proces in zo’n geval moeten herhalen, om bijvoorbeeld een koolmonoxidevergiftiging te kunnen voorkomen.

Hulp van een ervaren loodgieter inschakelen

Mocht je twijfelen over je eigen vaardigheden in het vervangen van een gasslang, dan zou je hier een betrouwbare loodgieter voor in kunnen schakelen. Het kan immers voorkomen dat je nooit met een gasslang werkt tijdens je vakanties. Loodgieters hebben de kennis en ervaring om de gasslang op een verantwoorde wijze te vervangen. Ook bij bijvoorbeeld een lekkage rond de gasleidingen is het verstandig om spoedig hulp van een loodgieter in te schakelen. De gevolgen van een dergelijke lekkage kunnen bijzonder groot zijn!