Veel mensen dromen ervan om te verhuizen naar hun favoriete vakantieland. Een programma als ‘Ik vertrek’ is niet voor niets zo populair. Meestal blijft het bij dromen, maar sommige mensen gaan toch concreet aan de slag met hun dromen. Maar voordat je al jouw schepen achter je verbrandt, is het toch handig om je grondig voor te bereiden. Er komt namelijk heel wat kijken bij het verhuizen naar het buitenland.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Vaak zie je dat mensen na 10 tot 20 jaar werkzaam geweest te zijn bij een bedrijf op een gegeven moment genoeg hebben van de sleur werken-eten-slapen en het dagelijks in de file staan. Ze willen gewoon meer het heft in eigen handen nemen en voelen dat ze echt leven. Het is dan wel wenselijk dat je een startkapitaal hebt opgebouwd bijvoorbeeld in een eigen woning. Een verhuizing naar een ver buitenland vereist namelijk de nodige financiën. De investering in bijvoorbeeld een bed & breakfast met een eigen woning is aanzienlijk en ook heb je een reserve nodig als buffer voor de opstartfase. Ook moet je allerlei praktische zaken regelen, zoals een internationaal verhuisbedrijf inschakelen om de boedel te verplaatsen of een school zoeken voor de kinderen. Hoe zit het bijvoorbeeld met werkvergunningen?

Eerst op onderzoek uitgaan voordat je zo’n belangrijke stap zet

Het is verstandig om een verhuizing grondig voor te bereiden. Oriënteer je goed op wat je echt wilt en waar je ook goed in bent. Dat is een belangrijke basis voor succes. In het buitenland is alles anders: de cultuur, het eten, de gewoonten, de regels. Het is echt anders op vakantie dan daadwerkelijk gaan wonen in een favoriet vakantieland. Is het managen van een bed & breakfast echt iets voor jou of kun je bijvoorbeeld beter een verhuurbedrijf van jetski’s starten? Als de knoop is doorgehakt komen er allemaal praktische zaken op je af die je moet regelen voor je vertrek, zoals een verhuisbedrijf regelen.

De verhuizing zelf: specialistenwerk

Voor verhuizen naar het buitenland heb je een gespecialiseerd verhuisbedrijf nodig, dat ervaring heeft met internationale verhuizingen. Denk aan: douaneformaliteiten, opslag van overbodige inboedel, verhuisverzekeringen, samenwerking met internationale partners. Laat het verhuizen nou maar over aan specialisten, een zorg minder voor jou dus, dan kun je zelf je richten op een nieuwe business starten of een geschikt huis zoeken.