Ga Gerust Op Vakantie

Maastricht: een perfecte mix

Terrassen, historie, stadsmuren, waterwegen en flikken. Maastricht heeft het. Het is een geliefde bestemming voor een weekendje weg. In Maastricht kun je zeven dagen per week shoppen, ook op donderdagavond. De shoplocaties liggen niet ver van elkaar. Maastricht is prima bereikbaar met de trein. Met de auto kan ook, er zijn diverse parkeerplekken. Op het internet vind je handige kaarten met winkels per categorie. Op woensdag en vrijdag is er markt van 9:00 tot 15:00 uur: groente, fruit en verse vis. In Wyck heb je op donderdagmiddag een biologische markt met lokale producten. Deze is gelegen aan de Stationsstraat. Op het Vrijthof is het gezellig toeven op de terrassen. André Rieu tovert daar meermalen per jaar het plein om in een concertzaal met zijn Johann Strauss Orkest.

Neuzen op de vlooienmarkt

Hou je van vlooienmarkten, dan kun je iedere zaterdag vintage, antiek en meubeltjes checken op de brocante-, antiek- en kunstmarkt. Die is er trouwens ook iedere koopzondag. Ben je echt gek op dit soort markten kijk dan ook eens net over de grens op zondagochtenden in Luik of Tongeren.
In Maastricht kun je diverse stadswandelingen maken met locals, die je haarfijn kunnen vertellen wat zij bijzonder vinden aan Maastricht. De binnenstad ligt tussen de Sint Servaasbrug, de Markt en het Vrijthof. Hier zijn twee winkelcentra gelegen: Het Mosae Forum en Entre Deux.

De wijken in een notendop

Wijck is een karakteristieke wijk, je spreekt het uit als “Wiek”: het stuk tussen het centraal station en het centrum. Tussen de binnenstad en het Jekerkwartier ligt het Stokstraatkwartier met het idyllische Onze Lieve Vrouwenplein met de mooie basiliek. Het Sphinxkwartier is de nieuwe culturele wijk van Maastricht. De oude gerenoveerde fabriekspanden van de Sphinxfabrieken hebben een industriële uitstraling. Hier, op een steenworp afstand van de oude binnenstad, zijn veel creatieve ondernemers gevestigd. Achter deze wijk ligt een mooi stuk natuur: het Frontenpark. In de wijk culturele wijk Céramique is bekend om haar architectuur en door het Bonnefantenmuseum voor beeldende kunst dat in deze wijk is gevestigd. Het leuke is dat je vanuit de binnenstad eigenlijk heel snel in het buitengebied van Maastricht bent, in de heuvels van de Sint Pietersberg, waar je heerlijk kunt wandelen. Je kunt dit combineren met een bezoek aan de ENCI-groeve, waar 00 jaar lang mergel werd gewonnen. Nu kun je prachtig wandelen in het natuurschoon van het ENCI-gebied.
Ben jij enthousiast geworden over wat Maastricht allemaal te bieden heeft? Dat is een midweek of weekend Maastricht wellicht wat voor jou. Op overnachten maastricht vind je een keur aan goede hotels tegen lage prijzen. Tot slot een wistjedatje: Mestreechtenere zegke noets nein, meh jao-jao (Maastrichtenaren zeggen nooit nee, maar ja ja).

 

Mobiele versie afsluiten