Ga Gerust Op Vakantie

Een vaccinatie voordat je op reis gaat voor meningokokken

Eindelijk is het weer mogelijk om wat verdere reizen te maken. Waar iedereen vorig jaar in de zomer nog ten zeerste werd aangeraden om in het eigen land te verblijven, is het nu weer mogelijk om ook naar het buitenland op reis te kunnen gaan. Het is vooral fijn om te weten dat er in veel landen een stuk minder maatregelen zijn dan eerst, waardoor de vakantie nu ook echt als een vakantie kan gaan voelen. Veel reizigers kunnen dan ook niet wachten om eindelijk weer naar het buitenland te kunnen reizen. Dit kan natuurlijk zijn voor een vakantie, maar sommige mensen kunnen nu ook eindelijk weer hun familie in het buitenland gaan bezoeken, want ook dat was voor velen een probleem. Toch is het verstandig om voordat je op reis gaat je goed in te lezen over de bestemming. In sommige landen heersen bijvoorbeeld nog bepaalde ziektes waar ons lichaam niet meer tegen bestand is. 

 

De ziekte 

Eén van deze ziektes is bijvoorbeeld meningokokken. Dit is een zeer vervelende ziekte waartegen je absoluut beschermd zal willen zijn. Je wilt het risico niet lopen om deze ziekte op te gaan lopen. Meningokokken is namelijk een ziekte dat een hersenvliesontsteking zal veroorzaken. Het is duidelijk dat niemand hiermee te maken wil krijgen. Er zijn daarnaast een paar symptomen die zullen aanduiden dat iemand deze ziekte heeft opgelopen. Zo zal er een hevige koorts gaan opspelen. Ook is het gebruikelijk dat de nek zeer stijf kan worden. Daarnaast kunnen er vervelende paarse of rode bultjes op de hoofd ontstaan. Dit is, zeker in combinatie met de andere symptomen zeker geen uitslag. In dit geval zal het namelijk vaak duiden op een bloedvergiftiging. Deze bacterie kan worden overgebracht duur lichamelijke druppels van iemand die besmet is met deze bacterie. 

 

Het vaccin

Gelukkig is het gewoon mogelijk om een vaccinatie te krijgen tegen deze bacterie. Hierdoor weet je in ieder geval zeker dat je geen gevaar zal lopen op het krijgen van deze ziekte. Vooral in het oosten van Azië is de kans op het krijgen van deze bacterie, dus met een reis naar een van deze bestemmingen is het niet geheel onverstandig om de meningokokken vaccinatie volwassenen te overwegen. Er zijn diverse varianten van deze bacterie, maar tegen de meest voorkomende varianten is één vaccinatie vaak al voldoende. Het zou ook nog eens zomaar zo kunnen zijn dat je verzekerd bent voor dit vaccin. Dat kan dus weer zeventig euro schelen, terwijl je nog steeds op de juiste manier beschermd zal zijn tegen deze bacterie.

Mobiele versie afsluiten